needle in the hay

Frihet, retten til å leve

Posted in politikk by ohush on september 27, 2008

Frihet, smak på ordet. Det er et fantastisk ord i seg selv, hiv på en brukende betydning og det stråler. Frihet kan være så mye, men har blitt alt for lite. Betydningen har krympet på samme tid som den har blitt blåst opp. Med det mener jeg at vi (vi som har frihet til en viss grad i hvert fall) ser på den som noe selvsagt, noe vi ikke må jobbe for. Mens vi alikevel ser på frihet som alt for masse mer enn det behøver å være. Frihet kan være så mye som et liv, eller så lite som å få se stjernehimmelen en høstklar kveld.

Slår du opp på ordet frihet i en norsk ordbok får du opp definisjoner som; ”Frihet – retten til å utføre enhver handling ut i fra sin egen vilje”. (Jeg innrømmer det, kilden er fantastiske wikipedia som vi alle elsker..) Jaha tenker jeg. Etter min mening en dårlig definisjon, altså greit nok at frihet går på å få gjøre det du vil, men hallo. Alle som er dumme nok, kan vel gjøre som de vil uansett om de sitter i fangenskap eller hva det måtte være. Det går på konsekvenser.

I Norge sies det at vi har noe som heter full frihet.. Stemmer det. Hva med dem som ikke har samme friheten? Hva gjør vi for å hjelpe dem? Livet er urettferdig, og verden er et urettferdig paradis. Hvem sin feil er det? Menneskets. Den egoistiske krigsførende rasen mennesket sin feil. Hvem ellers? Det vi er best til er jo visst nok å se ned på andre. Og ja, også å si ting som ”stakkars dem” (eller helst; «stakkars oss»), men gjør vi noe? Nei, vi sitter foran vår 40 tommers (eller større) flatskjerm-TV og ser på at folk lider og dør, mens vi ser på det som undeholdning og nyter den iskalde brusen vår. Hjertene er kaldere, når det ikke angår oss selv.

Vi fengsler følelser og lar tanker dø. Vi synes vi er de beste i verden, ingen er bedre enn mennesket. Dyr er våre undersåtter; vi avler dem, slakter dem og spiser dem som vi vil… Rettferdig, virkelig. Og det bare for å tilfredstille oss selv. Jeg blir kvalm av skyldfølelse. Alle livsformer i denne verden er født i
frihet, og etter min mening, er det slik det skal være. Selvfølgelig har tidene forandret seg siden skapelsen, men frihet er å leve slik en selv vil uten at det skal måtte gå ut over andre.

Frihet er å føle, frihet er å se, frihet er glede, frihet er liv. Livet slik det skal være, er i frihet, for alle og en hver. For vi er alle likeverdige, enten du er et menneske eller en sort liten edderkopp. Vi har alle rett pålivet. Og et liv i fangenskap, er ikke et verdig liv. Frihet, er retten til å leve.

Jeg kunne skrevet i hundre år om dette temaet (flink til å overdrive er jeg ja), men en gang må jeg sette punktum. Bare noen tanker jeg satt inne med, blir sinna når folk eller dyr ikke har de rettighetene de fortjener.

Reklamer
Tagged with: , , ,

2 kommentar

Subscribe to comments with RSS.

  1. fobofobi said, on september 28, 2008 at 1:50 am

    Overdrive? Ikkje tale om. Du snakke utrolig sant her, og eg kunne sjøl ha skreve så ufattelig mye på det.
    Du skrive bra. Veldig bra. (:
    Liker tankegangen din om dette temaet!

  2. ohush said, on september 28, 2008 at 6:48 pm

    Tusen takk :) E vanskeligt å setta punktum når du ska skriva om noge sånt ;) hehe


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s